Selecteer een pagina

Bakker Lijnema in Groningen stopt na 33 jaar.
‘We weten bij wijze van spreken de pincode van onze klanten’

Op 22-jarige leeftijd nam Bert Lijnema de bakkerswinkel aan de Oosterhamrikkade in Groningen over.
In het pandje huist al sinds 1934 een bakkerij. Aan deze geschiedenis komt op 25 juni een einde.

Maar liefst 33 jaar lang stopten Bert en Fietje hun ziel en zaligheid in de bakkerij. Bert stond 6 dagen in de week om 2 uur ’s nachts op en Fietje voegde zich om 7.15 in de winkel. Hoe ze dit zo lang vol hielden? ,,Trots zijn op je product en het contact met de mensen”, vertelt Fietje glimlachend. ,,Als mensen komen voor een witbrood vind ik het leuk om ze met een extra grofvolkoren de deur uit te krijgen.”

Sleutels voor de buurtgenoten die zich hebben buitengesloten

Het bakkersechtpaar heeft beneden een hele rits sleutels hangen van buurtbewoners. ,,Voor het geval ze eens buitengesloten raken”, aldus Bert. ,,Het is echt een dorpsgevoel hier. Waar vind je dat nog? We weten bij wijze van spreken de pincode van onze klanten, weten wat er speelt. Een vaste klant kwam altijd met een triest gezicht binnen en ging met een lach naar buiten. Daar doe je het toch voor?”

Aan vaste klanten geen gebrek bij bakkerij Lijnema. ,,Ik keek laatst eens naar een oude bestellijst en de mensen op de lijst komen nog steeds langs. Voor sommigen is een bezoek aan onze winkel echt een uitje. Zo hebben we een klant die slecht ter been is en iedere week met de auto naar ons toe komt. Hij zit dan rustig een kwartiertje in de bakkerij. Bij ons krijgt hij de tijd en kan hij voor de deur parkeren.”

‘Het lukt niet blijvend personeel te vinden’

,,Toen deze klant hoorde dat we gingen stoppen stond hij huilend in de bakkerij” vertelt Fietje geëmotioneerd. En hij is niet de enige, mensen reageren echt in shock. Voor veel klanten is de sluiting van de bakker een aderlating. Het echtpaar wordt er constant op aangesproken. Als er zoveel vaste klanten zijn, waarom dan stoppen? Simpel: het lukt maar niet om blijvend personeel te vinden. ,,Ons doel was om langzamerhand onze werkweek af te bouwen. In plaats daarvan werkten we de afgelopen jaren juist steeds meer. Zeventig uur in de week is heel normaal. Dat houden we niet meer vol. We zijn ook grootouders geworden. Hebben hobby’s waar we al jaren niet meer aan toe komen. Het is genoeg nu. We moeten aan onze gezondheid denken en willen weer tijd voor elkaar hebben.”

Het bakkersechtpaar heeft er alles aan gedaan om personeel te vinden. Oproepen via de krant, internet en zelfs hogescholen leverden niks op. Het is een probleem waar veel middenstanders tegenaan lopen. ,,We hopen nog steeds dat er een bakker is die in het pand verder wil gaan. Zo niet, dan is het echt het einde van een tijdperk.”

Het echtpaar ziet de toekomst voor kleine winkels in de stad somber in. ,,Wij zijn de enige bakker aan deze kant van Groningen. En dat niet alleen. Waar vind je tegenwoordig nog een groenteboer of slagerij? Vroeger waren hier alleen al drie bakkers in de buurt. Aan het Wielewaalplein had je een schoenmaker, kapper, slager, sigarettenwinkel, noem maar op. Nu is daar een Lidl voor in de plaats gekomen”, aldus Bert.

Klanten vragen ons waar ze straks hun brood vandaan moeten halen. ,,Dan moet je wel echt een afstandje afleggen. Dat is niet voor iedereen in de buurt weggelegd”, weet Fietje. Een klant vatte de situatie goed samen: met het verdwijnen van de bakkerij gaat de wijk veranderen.

Hier vind u de verwijzing naar het artikel gepubliceerd in Dagblad van het Noorden op 2 Juni 2022